19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCreditul mamut se naste greu

Creditul mamut se naste greu

Contractul de credit care ar trebui incheiat cu BRD Groupe Societe Generale urmeaza a fi supus aprobarii CL Craiova intr-o sedinta extraordinara, nu inainte insa de a suferi modificari.


Primaria Craiova intentioneaza ca luni sa finalizeze negocierile la contractul de credit care urmeaza sa fie incheiat cu BRD Groupe Societe Generale. Desi comisia de negociere din cadrul municipalitatii stabilise initial anumite clauze in contract, ulterior si-a dat seama ca unele puncte erau in detrimentul sau, putând chiar sa cauzeze un deficit bugetar. Dupa ce au analizat mai atent fiecare capitol, membrii comisiei au ajuns la concluzia ca este necesar sa faca unele modificari. In acest scop, urmeaza ca luni sa aiba o intâlnire cu reprezentantii bancii, pentru a cadea de acord asupra tuturor conditiilor prezente in contract, iar pe 10 martie a fost convocata sedinta extraordinara a Consiliului Local Craiova. Daca proiectul va primi acordul consilierilor, primaria va putea sa isi retraga banii de care are nevoie in orice moment. In cazul in care membrii CL considera ca respectivul contract este dezavantajos, membrii comisiei de negociere vor fi din nou pusi la munca pentru o analiza si mai amanuntita.


Primaria ar vrea modificarea a cel putin doua articole


Primul pe lista de schimbari este art. 20, conform caruia primaria ar fi putut fi pusa in situatia de a fi executata pentru intreaga suma, in cazul in care nu platea la timp o rata. Modificarea pe care comisia intentioneaza sa o realizeze se refera la introducerea unui numar de trei rate care, daca nu ar fi achitate consecutiv, ar putea atrage masura executarii.


Municipalitatea vrea sa schimbe si articolul care se refera la una dintre obligatiile nefinanciare ale imprumutantului.


In contractul care fusese introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local Craiova din 27 februarie, dar care a fost retras, se prevedea la art. 15 ca primaria „sa permita bancii verificarea situatiei economico-financiara a imprumutantului, cu privire la respectarea destinatiei creditului aprobat, existenta permanenta si integrala a garantiilor pe toata perioada derularii contractului si pâna la rambursarea integrala a acestuia“.


Consilierul Neagoe, principalul consultant


Cele doua propuneri de modificare vin din partea viceprimarului Sorin Iordache. Potrivit acestuia, pâna saptamâna viitoare, atât membrii comisie, cât si consilierii locali pot veni cu propuneri de modificari. „Fiecare consilier a luat acasa câte un exemplar din contractul de credit pentru a-si da cu parerea ce am mai putea modifica. Oricum, in final ei sunt cei care hotarasc modul in care acesta va fi semnat. In ceea ce priveste gradul de indatorare al bugetului, prin contractarea acestui imprumut ajunge la un procent de 17%“, a declarat Iordache.


Pentru a se asigura ca nu gresesc, reprezentantii primariei au apelat la consilierul PSD, Mihail Neagoe, de profesie avocat.


„Ni s-a dat contractul abia in ultima sedinta pe care am avut-o si nu am avut inca timp sa ma uit peste el. Eu nu fac parte din comisia de negociere, insa daca am vreo obiectie o sa le-o spun, pentru a face modificarile de rigoare. Am tot interesul sa fiu consultat pe probleme juridice pentru a sti cu exactitate ce voi vota in calitate de consilier“, a subliniat Neagoe.


Primaria ar fi putut totusi sa angajeze un consultant pe care sa dea vina in cazul in care contractul incheiat ar fi prejudiciat municipalitatea, insa nu s-a apelat la aceasta posibilitate. „De ce sa dam un miliard de lei unui consultant pentru trei foi pe care le putem face si noi? Ne-am gândit sa apelam la consilierul Mihail Neagoe, pentru ca este un avocat cu experienta si nici nu ne ia bani. In felul acesta facem economie la buget. Daca simtim ca nu putem face fata la negocierea clauzelor contractuale, atunci o sa vedem“, a mai spus Sorin Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU